in de spotlight: Marta ten Kate - Visser

in de spotlight: Marta ten Kate - Visser

Na meer dan 16 jaar ervaring als business consultant in de zakelijke dienstverlening, project management en studies aan de Hogere Hotelschool en Bedrijfseconomie, was het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik zocht meer bezieling in mijn werk en daarnaast wilde ik iets wezenlijks voor mensen betekenen. Ik had veel inspiratie en ideeën, maar niets ‘pakte’ mij genoeg. 

Het roer omgooien

Nooit had ik durven denken dat het lezen van een artikel uit een magazine mij aan zou zetten tot een carrièreswitch. Dit artikel ging over mensen die werken ‘met de dood’. Ik was vanaf het eerste moment meteen enthousiast en kon het onderwerp niet meer loslaten. Dit werd gesterkt door de informatie die werd gedeeld tijdens de oriëntatiedag bij Après la Vie. Hiermee was voor mij het zaadje geplant.

Een reis door de branche

1 mei 2021 ben ik begonnen aan een nieuwe, mooie en bijzondere reis. Een reis met veel indrukken. Een reis die mij verrijkt heeft en nieuwe inzichten gaf. Een traject met voornamelijk hoogtepunten die allemaal bijdroegen aan een onvergetelijke herinnering en mij nieuwe inspiratie gaf voor toekomstige reizen. Dit werd mijn reis door de uitvaartbranche als onderdeel van de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Après la Vie. Met veel motivatie ging ik naar alle lesdagen waarbij ik mijn bagage steeds weer kon aanvullen met nieuwe ervaringen. Ik werd uitgedaagd een eigen visie te ontwikkelen die ik in de loop van de opleiding verder uitgewerkt heb. 

In de versnelling

Omdat ik zeker wilde weten dat ik met de opleiding de juiste koers aan het varen was, combineerde ik de opleiding met mijn werk. Ik had mijzelf de belofte gedaan om in de eerste helft van de opleiding de vraag te beantwoorden of de uitvaartbranche en de rol als uitvaartbegeleider iets voor mij was. Niet alleen de opleidingsdagen droegen bij aan het beantwoorden van deze vraag, maar ook de verschillende kennismakingsstages en gesprekken met medewerkers die werkzaam zijn in de uitvaartbranche. Als snel kreeg ik bevestigd dat ik de juiste weg ingeslagen was en wilde ik meer zien en sneller gaan. Halverwege de opleiding kreeg ik de unieke kans om als uitvaartleider te starten bij een uitvaartorganisatie in Haarlem. Een fantastische kans waardoor ik als uitvaartleider heel veel nabestaanden heb begeleid bij het organiseren van de uitvaart van hun dierbare. 

Vanuit mijn eigen kracht

Tijdens de opleiding heb ik vooral gemerkt dat het essentieel is om je visie te ontwikkelen vanuit je eigen bagage die gevuld is met competenties en ervaringen. Deze bagage is de persoonlijke rugzak waar soms wat uitgaat en waar je steeds weer nieuwe dingen in stopt. De bagage die maakt wie je bent, waar je voor staat en waarmee je authenticiteit uitstraalt. Mijn reis door de uitvaartbranche heeft mij gebracht waar ik nu sta: een uitvaartleider met een eigen visie die de volgende bestemming reeds op haar vizier heeft staan.

Uitvaart en Beleving

Juist in dit beroep heb ik ervaren dat het belangrijk is te luisteren naar de wensen en behoeften van nabestaanden en deze te vertalen naar een bijzondere uitvaart en daarbij een beleving te creëren. Daarbij ga ik graag een stap verder om het verschil te maken: mijn doel is om te inspireren en informeren dat er bij uitvaarten tegenwoordig zoveel meer mogelijk is. Geen gedateerde gewoontes, maar om de trends uit andere branches toe te passen bij het organiseren van een uitvaart van een dierbare. Dat een afscheid ook op een andere manier ingevuld kan worden. De kracht van een bijzonder afscheid is dat het een blijvende herinnering geeft aan de uitvaart. Pas dan is er sprake van een persoonlijke uitvaart, is de beleving groot en kan er worden losgelaten. Met Visser Uitvaarten komt dit alles samen en begeleid ik met veel passie en drive samen met nabestaanden een afscheid van een heel leven in 1 dag.


Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen