In de spotlight: Esther Dons-Menkveld

‘Wat doet zo iemand nu eigenlijk?’

‘Moet dat nu allemaal zo?’

‘Ik zou het niet kunnen …’

LEF

En toch vond ik het ergens interessant. Na een gesprek met een vriendin die eerder een oriëntatie volgde, een aantal ‘Monuta - uitvaarten’, diverse oriëntatiedagen op verschillende academies en mooie gesprekken met zelfstandige professionals uit mijn regio, koos ik voor Apres la Vie. Vanwege hun andere visie, ‘schoolse’ benadering, het lef om het gesprek aan te gaan en vragen te stellen, en de aandacht die er is voor de persoon áchter de uitvaartbegeleider. Maar ook vanwege het programma: 16 intensieve, inspirerende collegedagen door bevlogen professionals die ons zoveel leerden over hun aandeel in dit vak.

PIPPI

En leren dat deed ik: over het vak en over de branche. Maar ook, en misschien zelfs meer, over communicatie, over samenwerken, over balans en over mijzelf. Waar zitten mijn triggers? Welke onzekerheden zijn er? En over vertrouwen: in wat ik al weet, wat ik al ken, over wie ik ben. En dat ik soms een beetje meer mag zeggen ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’.

DELA

Tijdens de opleiding liep ik stage. Kennismakingsstages, locatiebezoeken, interviews. En bij DELA. Omdat het een uitdaging bleek om in mijn regio een onderneming / ondernemer te vinden die de ruimte had om mij te begeleiden. Maar ook omdat ik dankzij mijn netwerk in contact kwam met bevlogen medewerkers van DELA die dat wél wilden doen. En zo maakte ik dagen mee uit het leven van een crematorium medewerker, een uitvaartbegeleider en een uitvaartleider. Allemaal mensen die met een enorme passie, gevoel voor hospitality en een talent voor organiseren families hij staan in misschien wel één van de meest kwetsbare momenten in hun leven. En toen wist ik: dit wil ik ook.

DIT

En wat ‘dit’ gaat worden, weet ik nog niet precies. Wat ik wel weet is dat ik aan de slag wil. In de uitvaartbranche. Als uitvaartbegeleider, of ceremonie spreker, medewerker crematorium, of …. in een rol waar ik mijn gevoel voor en ervaring in organiseren, presenteren, gastvrijheid en verbinden in kan zetten.

BEDANKT

Jasper en team. Voor alles wat ik van jullie mocht leren tijdens de opleiding. Voor jullie inspiratie en feedback. Voor jullie (kritische) blik op en passie voor de wereld van afscheid. Hopelijk tot ziens, want het stopt hier niet, het is pas net begonnen.

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen