In de spotlight: Barbara Moens

Hoe iets zo verdrietigs tot zo iets moois kan leiden

Op 28 juli 2021 is mijn moeder onverwachts komen te overlijden. Na een lange periode van mantelzorg was het overlijden toch heel plotseling en stond mijn leven even helemaal stil. Wat heel raar voelt want op dat moment gebeurt er juist heel veel.

Met een knoop in mijn maag ging ik naar de afspraak met onze uitvaartbegeleider. Ik zag er als een berg tegenop, alles wat er geregeld moest worden en al die keuze die wij moesten gaan maken. Mijn hoofd was leeg en ik wilde die dingen eigenlijk allemaal niet regelen. Maar het gesprek was een verademing. Onze uitvaartbegeleider was een rustige en integere vrouw. Zij heeft samen met ons ervoor heeft gezorgd dat onze moeder een prachtige liefdevolle uitvaart heeft gekregen. Waarin iedereen het verhaal van onze moeder heeft kunnen horen, zien en voelen.

Zaadje

Na deze dagen was er een zaadje in mijn hoofd geplant. Want wat is dit een mooi beroep. Wil ik dit werk ook gaan doen? Deze vraag bleef heel erg in mijn hoofd rondspoken. Om antwoord op deze vraag te kunnen geven ben ik dit gaan onderzoeken. Wat houdt het werk precies in en wat voor achtergrond of opleiding heb je daarvoor voor nodig? Daarbij kwam ik er al snel achter dat een opleiding geen vereiste is maar dat er daadwerkelijk wel opleidingen zijn. Ik maakte de keuze om eerst een opleiding te volgen voordat ik aan een carrièreswitch begon.

Après la Vie

Een van de eerste opleidingen die ik tegen kwam in mijn zoektocht was de Après la Vie Academie. Op 4 november vorig jaar ben ik naar de oriëntatiedag geweest en na deze avond was ik er eigenlijk al uit. De verhalen van Jasper Rudolf Martens (Directeur van de Après la Vie Academie) en Kees Veldboer Jr. (Stichting Ambulance Wens) spraken mij direct aan. De open en eerlijke visie van Jasper over het vak en de gedrevenheid om vernieuwing in de uitvaartbranche te genereren maakte mij nog enthousiaster dan dat ik al was.

Na een mooi intakegesprek te hebben gehad, waarin mijn gevoel nogmaals werd bevestigd, heb ik mij ingeschreven voor de opleiding.

Buckle up, it’s gonna be a heck of a ride

Op 21 januari 2022 startte mijn avontuur. Twee dagen vol met nieuwe mensen, ervaringen en bijzondere verhalen. Dit waren twee intense en mooie dagen waar wij als groep direct een diepe connectie met elkaar hebben gemaakt. Sinds dat weekend heb ik er een hele groep bijzondere mensen bij waarvan ik weet dat er heel veel dicht bij mij zullen blijven.

Nu een half jaar verder heb ik al ontzettend veel mogen zien, horen en ervaren. Ik voel mezelf sinds de start een soort spons die niet genoeg kan krijgen van alles wat met deze branche te maken heeft. Wat een bijzondere wereld waar heel veel helemaal niet achter gesloten deuren afspeelt. Die deur staat echt wel open, maar je moet hem gerichter opzoeken.

Er is veel gebeurd deze maanden. Inmiddels heb ik zelfs mijn baan opgezegd en ben ik 1 juni gestart met een prachtige nieuwe uitdaging als uitvaartverzorger bij DELA in regio Amsterdam.

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen