In de spotlight: Marsha Brink

2022 voor mij het jaar van de omscholing en een carrière switch

Het afgelopen jaar heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider aan de Après la Vie Academie gevolgd. Een geweldige opleiding vol vak inhoud en persoonlijke ontwikkeling, theorie en mooie stages. Met een hele bijzondere en fijne groep klasgenoten heeft ieder voor zich kunnen ontdekken wie hij/zij kan en wil zijn in de uitvaart branche.  

Uitvaart adviseur

Voor mij is dat het zijn van een uitvaartadviseur, een zelfgekozen, nieuwe naam voor een oud beroep. Uitvaartbegeleider of uitvaartverzorger past me minder, ik relateer dat aan de uitvaartbegeleiders die vanuit jarenlange ervaring uitvaarten verzorgen op de manier die zij heel goed kennen en daar is natuurlijk niets mis mee. En toch is dat ook precies waar ik waarde wil toevoegen, het gaat mij er niet om hoe goed ik uitvaarten kan begeleiden. Het gaat mij er om dat ik samen met nabestaanden een onvergetelijke uitvaart ceremonie kan creëren. Al tijdens de opleiding ben ik gestart met mijn nieuwe onderneming: Heemvaert. Samen met klanten (nabestaanden) wil ik een unieke en onvergetelijke uitvaartceremonie creëren: Een uitvaart om te herinneren.

Hoe kom je daar bij? Die vraag heb ik vaker gehoord. 

Vanuit mijn eigen ervaring en mijn drive om de wereld een beetje mooier te maken ben ik gestart. In de afgelopen 5 jaar ben ik mijn ouders en schoonouders verloren. Onze ervaringen met de uitvaart ondernemers waren soms fantastisch goed en soms bar slecht. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid naar deze branche, er ontstond een enorme drive om hier waarde te gaan toevoegen, voor mensen die in de laatste levensfase gekomen zijn, voor nabestaanden en hun families.

Vol trots kijk ik terug op de uitvaarten die ik heb georganiseerd ook voor mijn ouders. Zo afscheid nemen, dat het leven van iemand die je lief hebt geëerd wordt, dat gun ik iedereen. Hoe gek het ook klinkt; ik kijk met een goed gevoel terug op de uitvaart van mijn moeder. Het is een herinnering aan een mooie dag, we hebben haar en ons gezinsleven eer aan gedaan. Ik heb ervaren hoe belangrijk het is als je weet én voelt dat een uitvaartbegeleider echt naast je staat. Dat mogen families nu ook van mij verwachten. 

Een carrière switch waarbij ik mijn kernkwaliteiten kan blijven inzetten.

De uitvaartbranche is echt heel anders dan 'de wereld van werk' en toch zie ik overeenkomsten. Met Stratic heb ik jaren professionals mogen begeleiden van interim opdracht naar interim opdracht en in het geval van Werving & Selectie heb ik professionals bij kunnen staan bij hun life changing events als van baan wisselen. De belangrijkste overeenkomst die ik zie is oprechte interesse hebben in de mens. In beide werelden is oprechte interesse hard nodig. Alleen dan weet ik wat iemand beweegt, waar iemand blij van wordt of niet, wat bij hem of haar past. Zonder oprechte interesse past de professional niet bij de opdracht of baan en zonder oprechte interesse kan ik geen onvergetelijke uitvaart ceremonie samen met de nabestaanden creëren.


Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen