In de spotlight: Leon Boer

RITE DE PASSAGE

Een overlijden zie ik als een ‘rite de passage’. De afscheidsbijeenkomst speelt daarbij een belangrijke rol en is cruciaal in het rouwproces van nabestaanden. Als spreker bij de Humanistische Uitvaartbegeleiding begeleid ik mensen bij het afscheid van hun dierbare waarbij mijn focus ligt op de afscheidsceremonie. Ik breng structuur aan door middel van een draaiboek, geef muzikale suggesties en schrijf, indien gewenst, het levensverhaal.

GESPREK BIJ LEVEN

Het allermooist vind ik een ‘gesprek bij leven’ waarbij ik samen met de betrokkene voorbereidingen tref voor een naderend afscheid. Tijdens de gesprekken is ruimte voor verdriet maar er wordt gelukkig ook vaak gelachen. (Een must wat mij betreft) Ik beschouw het als een voorrecht om zo dichtbij te mogen komen. Natuurlijk is het confronterend wanneer je naar een terminaalziek iemand luistert terwijl een vierjarig dochtertje aan dezelfde tafel zit te kleuren. Gelijktijdig is zo’n ervaring een extra stimulans om de allermooiste afscheidsceremonie te organiseren.

APRES LA VIE ACADEMIE

Toen ik begin 2022 met de opleiding uitvaartbegeleider begon voelde ik mij aanvankelijk een vreemde eend in de bijt. Dat kwam omdat de meeste cursisten al in de uitvaartbranche werken. Voor mij is de opleiding vooral een mooie reis en cadeau aan mijzelf. Positief vind ik de diversiteit van de docenten. Elk heeft zijn/haar specialisme. Een voorbeeld daarvan is Hans Bleijerveld. Uit zijn visie blijkt dat protocol en etiquette eigentijds kunnen zijn mits je meebeweegt met ontwikkelingen in de samenleving.

RITUELEN

Ik ben erg gefascineerd door afscheidsrituelen. Samen met nabestaanden zoek ik naar symbolen of elementen die passen bij de overledene en kenmerkend waren voor deze unieke mens. Verder probeer ik vooral rust te creëren. Wanneer je als uitvaartbegeleider rust uitstraalt dan werkt dit ook door op nabestaanden.

DANKBAARHEID

Van een jong echtpaar, wiens zoontje was overleden, ontving ik achteraf een berichtje. Deze woorden raken voor mij de kern waar ik het voor doe!

“Ondanks het verlies kijken wij terug op een mooie en waardevolle uitvaart. We ontvingen veel complimenten en positieve reacties over jou: Een fijne, betrokken man, met mooie teksten en een rustige stem. Ook het lintenritueel heeft indruk gemaakt.

Wij hebben het getroffen dat we deze dag samen met jou invulling hebben mogen geven. Erg bedankt voor jouw begrip, inzet en snelle reactie op onze vragen/opmerkingen! We zullen t.z.t. nog weleens wat van ons laten horen, ook afscheid nemen van je uitvaartspreker is blijkbaar een proces. Met vriendelijke groet, M & M”

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen