In de spotlight: Karin Horsting

Geschreven door Karin Horsting  

In 2018 heb ik mijn eigen bedrijf, Eerbetoon Uitvaartbegeleiding (www.eerbetoon.nl), opgericht. Destijds zat ik in de laatste fase van mijn opleiding aan de Après la Vie Academie. Al voordat ik in 2017 aan de opleiding startte, wist ik dat ik als zelfstandig uitvaartbegeleider wilde gaan werken. De URL www.eerbetoon.nl had ik ook al geclaimd. ‘Een afscheid als eerbetoon aan het leven’ is wat ik daarbij in gedachten had. De dood in het licht zetten en veel meer onderdeel van het leven laten zijn, was wat ik voor ogen had.

Eerbetoon Uitvaartbegeleiding Eerbetoon is gevestigd in Woerden, maar op de website vind je terug dat een eerbetoon geen grenzen kent. Dat heb ik inmiddels volop in praktijk gebracht; van een afscheidsceremonie op het strand tot in congrescentrum Papendal. Dat is zo mooi aan dit vak, bij aanvang van een melding weet je niet wat de week je gaat brengen. Iedere keer kijken wat het beste past bij de overledene en de nabestaanden, is wat wij doen. En als je dan na afloop van een recente uitvaart de volgende mail van een genodigde ontvangt:

‘Wij hebben inmiddels veel begrafenissen en crematies meegemaakt maar de ceremonie van gisteren viel ons op door het tempo, de rust en de nieuwe rituelen. U heeft zich werkelijk onderscheiden van andere uitvaartondernemingen en bijgedragen om het leed te verzachten. Ik zet uw bedrijf in ieder geval in mijn adressenlijst en hoop er lang geen gebruik ervan hoeven te gebruiken’.

… dan weet je waar je het voor doet. Vooral het stukje ‘bijgedragen het leed te verzachten’, dat is de voldoening na een week hard werken.

Terug naar de opleiding Tijdens het eerste opleidingsweekend moesten we onze visie presenteren. Prachtig dat je gelijk zo wordt uitgedaagd om over je visie op de branche na te denken. Mijn visie heb ik toen ‘Ziel & Zakelijkheid’ genoemd en die staat voor mij nog steeds. Die combinatie van werken vanuit je hart naast het praktisch moeten organiseren, is waar voor mij de kern ligt. Tijdens de opleiding kwam ik bij toeval terecht op de website van Bureau APS. Zij wisten mijn visie prachtig te vertalen naar een logo en website. Nu er zoveel nieuwe toetreders tot de markt zijn moet je zeer goed weten waar je aan begint als zelfstandig uitvaartondernemer. Een sterk netwerk is één van de belangrijkste succesfactoren.

Van onschatbare waarden De opleiding heeft mij veel gebracht: een heel fijne groep medestudenten, kennis, netwerk en zelfreflectie. Eén keer per twee jaar organiseer ik samen met een collega ondernemer uit Woerden de Uitvaartmarkt Woerden. Een markt die als doel heeft afscheid nemen in het licht te zetten en aan de mensen te laten zien hoeveel moois er mogelijk is. Het fijne is dat wij dan via de Après la Vie Academie stagiaires kunnen laten meewerken op de markt. Een win-win samenwerking: zij doen prachtige ervaring op én wij kunnen onze bezoekers en exposanten de mooiste ervaring geven.

Zo weet ik de opleiding dus nog steeds te vinden.

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen