In de spotlight: Christa Smit

Geschreven door Christa Smit

Sinds begin 2018 is Christa uitvaartbegeleider verteld zij trots. “Ik zeg bewust begeleider en niet verzorger, want voor mij is het begeleiden van mensen bij het vormgeven van een afscheid zoveel mooier dan een uitvaart ‘verzorgen’. Ik ben ervan overtuigd dat nabestaanden een uitvaart zelf kunnen vormgeven en regelen, maar dat ik hen mag begeleiden daar waar dat nodig is, is voor mij het allerbelangrijkste. Het helpt hen in die moeilijke periode en het geeft mij de voldoening die ik zoek in dit werk.”

“Ik vind het mooi om in het leven van nabestaanden te mogen stappen. Om naar hen te mogen luisteren, hun verdriet te zien, hun mooie herinneringen en grappige anekdotes aan te mogen horen. En om dan samen een passend afscheid te mogen vormgeven. En de ene keer is dat een kleine, intieme bijeenkomst in een woonkamer met zelfgemaakte appeltaart en een volgende keer een plechtige dienst in een kerk, met aansluitend een statige gang naar het graf en vervolgens een uitgebreide koffietafel.”

Zelfstandig Uitvaartbegeleider

Met veel plezier werkt Christa bij Uitvaartverzorging de Vries (regio Zaanstad, Waterland, Landsmeer, Purmerend en Amsterdam). Hier begeleid zij niet alleen de nabestaanden maar binnen het kleine team regelen zij ook alles zelf voor de uitvaart. Het is niet zo dat een andere afdeling al het regelwerk doet, de kaart maakt of de begroting opstelt…. “Dat mag ik zelf doen waardoor ik nog meer betrokken ben bij de nabestaanden en het afscheid.”

“Als kers op de taart heb ik binnen ons team ook nog een coördinerende rol voor onze online en offline communicatie, waardoor ik feeling hou met mijn ‘oude’ beroep van communicatieadviseur.”

Zonder deze opleiding was ik niet gekomen waar ik nu ben!

Christa zocht in haar werk om nog dichter bij de mensen staan dan zij al deed met haar communicatiewerk en koos bewust voor de uitvaartbranche. “Ik wilde echter niet voor mezelf beginnen en wist dat ik zonder enige ervaring of kennis geen schijn van kans zou maken op een baan. Deze opleiding heeft mij geholpen een visie te ontwikkelen, mezelf nog beter te leren kennen door onder andere intervisie en zelfreflectie en me de basis gegeven waarmee ik na een stageperiode bij De Vries de kans kreeg bij hen in dienst te komen.”

Goed en leerzaam

De lessen waren boeiend, praktijkgericht en de band met mijn medestudenten was goud waard. “Ik vond de studie best pittig. Als alleenstaande moeder met een baan van 32 uur is de week snel gevuld. Maar ik wist mij gesteund door mijn achterban en met op zijn tijd een duwtje van vakdocent Anja van Wingerden, ben ik in 2018 afgestudeerd.

Voor eenieder die twijfelt over deze studie zou ik zeggen: gewoon doen! Het is echt de moeite waard!


Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen