Van heren in het zwart naar hedendaagse uitvaartchicks!

Van heren in het zwart naar hedendaagse uitvaartchicks!

Wanneer iemand tegenwoordig het loodje legt is de kans groot dat de uitvaartbegeleider een vrouw is. Toch was alles omtrent sterven, dood, afscheid en rouw lange tijd het vakgebied van de man. Tegenwoordig zien we dames in alle onderdelen van de uitvaartbranche. Van overledenenverzorger tot drager. Van uitvaartbegeleider tot manager crematorium. Van ritueelbegeleider tot uitvaartspreker. Nu hebben we het over vrouwen en mannen, maar komt er een tijd dat we genderneutraal en inclusief taalgebruik gaan doorvoeren in de uitvaartbranche? Klein zijstapje: Ik hoop dat dames en heren niet meer gebruikt wordt in het spreken bij uitvaarten. Heb je daar een mening over? Die doet er niet toe in de pure dienstverlening als uitvaartprofessional.

Vrouwen zetten voet aan de grond, maar wat is daar de reden van?

We hebben het gezien in de zorg en in het onderwijs. Een toename van het aantal vrouwen. Maar waarom blijft altijd zoeken naar houvast in het antwoord? Komt het door de ontkerkelijking en het wegvallen van de vanzelfsprekendheid van (kerkelijke) rituelen? Komt het doordat de wensen van nabestaanden en overledenen nu centraal staan, waarbij mogelijkheden bijna eindeloos zijn? Is het CAO niet aantrekkelijk genoeg? Laten we het antwoord hierop maar loslaten, dat is het beste. Iets koppelen aan geslacht is iets wat ook nooit gaat werken. We kunnen één ding concluderen: er bestaat geen type uitvaartbegeleider. De diversiteit aan achtergronden in de breedste zin van het woord is terug te vinden in uitvaartland.

Het maakt niet uit hoe je eruitziet, zonder karakter kom je er toch niet!

Zijn het karaktereigenschappen die meer te plaatsen zijn bij vrouwen die passen bij de hedendaagse functie van uitvaartbegeleider? Juist hier is geen antwoord mogelijk. Karakters kun je qua geslachten niet over één kam scheren. Welke kwaliteiten heb je dan nodig als uitvaartbegeleider? Vraag het maar eens aan de uitvaartbegeleider die je kent. Iedereen heeft daar een eigen antwoord op, gebaseerd op overtuigingen, ervaring en (on)bewuste kleuring. Zakelijk of juist invoelend? Onafhankelijk of juist een teamplayer? Structuur aanbrengen vanuit perfectionisme of een enorm improvisatievermogen? Het is een vakgebied met tegenstrijdige kwaliteiten. En wat is dan precies nodig? Niemand weet het. Er is geen onderzoek gedaan naar de werkelijke invulling van deze veelomvattende functie. Niet te vergeten vraagt elke nabestaande iets anders als het gaat om dienstverlening die tegenwoordig op maatwerk is gestoeld. Wel is puurheid, veiligheid en eerlijkheid veel terug te vinden in aspecten die zowel uitvaartbegeleiders als nabestaanden enorm waarderen. Ach, wie weet het.

Mannen, waar zijn jullie?

Hierbij een oproep aan alle mannen. En nee, we sluiten niemand uit. We doen een oproep als het gaat om inclusiviteit en diversiteit. Wij mogen daar als uitvaartbranche niet gericht op werven en daar gaan we onze handen dus ook niet aan branden. De hoop uitspreken dat er meer balans komt in de diversiteit omtrent geslacht en gender is iets wat we vanuit de Après la Vie Academie vol overtuiging doen. Wellicht word jij wel getriggerd?! Dan komen we graag met je in contact!

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen