Gezond en eerlijk leven is van levensbelang, juist als uitvaartbegeleider!

Gezond en eerlijk leven is van levensbelang, juist als uitvaartbegeleider!

Een gezond leven vraagt wilskracht. Maar wat is gezondheid precies? Welke factoren hebben daar invloed op? Als je er klaar voor bent mag je het stuk verder lezen, maar je bent gewaarschuwd. Hopelijk is er geen weg meer terug en durf je patronen te doorbreken. Jasper, uitvaartbegeleider en directeur van de Après la Vie Academie en Ryan, sport- & leefstijlprofessional en fysiotherapeut nemen je mee in hun werelden die onafscheidelijk blijken te zijn. Als professionals, als mensen en vanuit liefde.

De maatschappij verandert continu. Nabestaanden worden mondiger. Een consumentenmaatschappij waarbij klagen niet uit de weg wordt gegaan. Rouw en emoties als levenslessen krijgen we niet mee op school. Communicatie krijgt een ander karakter. We zijn overal en nergens. Als uitvaartbegeleider vinden we het moeilijk om onze grenzen aan te geven; ons hart spreekt en gaat voor pure dienstverlening. Perfectionisme hoort vaak bij ons, maar wordt dit niet snel een valkuil? Als een nabestaande iets negatief meegeeft, soms op het persoonlijke vlak, kan dat onze gemoedstoestand enorm beïnvloeden en overschaduwt soms alles wat goed was gegaan bij het afscheid. Soms staan we 24/7 aan en vinden het moeilijk om daar een tussenweg in te vinden. En waarom is zelfcompassie dan vaak voor ons zo moeilijk? Vergeet niet: als je gezond bent heb je duizend wensen, als je ziek bent heb je maar één wens.

Een zoektocht naar balans in de wereld die uitvaarten heet

Jasper: ‘‘Toen ik begon als uitvaartbegeleider werd ik meegezogen in de wereld rondom de dood, die mij het grootste cadeau ooit geeft: levensvragen die de essentie raken en ontmoetingen met mensen in een periode die zo intens is. Soms verloor ik de realiteit, werden mijn emoties minder belangrijk en miste ik mijn focus op balans.’’

Juist in een vakgebied als deze, waarbij iedereen geconfronteerd wordt met het feit dat het iedere dag gewoonweg klaar kan zijn, is het belangrijk om bewustwording bij jezelf te zoeken. Het is een cliché, maar hoe kun je goed voor een ander zorgen als je dat niet voldoende voor jezelf kunt?

Jasper: ‘‘Ik werd me bewust van de complexiteit van het leven en het vakgebied en de zoektocht naar balans. En ik ben er nog steeds mee bezig, het is een dagelijkse levenstaak. Microstappen, dat was belangrijk. Vallen en opstaan, het hoort er nu eenmaal bij. En om mijn gezondheid in alle facetten aan te pakken wist ik dat ik iemand nodig heb. En daar was Ryan!’’

Een onvermijdelijke verandering; net als bij verlies!

Ryan: ‘‘Je fysieke leefstijl is maar een stukje van de (on)gezonde puzzel. Ik kijk holistisch en het is belangrijk om de factoren te ontdekken die invloed hebben op jouw eigen gezondheid.’’

Totale gezondheid vraagt inzicht in meerdere factoren. Het gaat om voeding, slaap, balans in stress & ontspanning, sociale contacten, coping, persoonlijkheidsontwikkeling en te zorgen dat al deze aspecten in een eigentijdse balans zijn met je werk. Dat vraagt veel, zeker in een wereld waar het werk wordt bepaald door de onvoorspelbare dood en de nabestaanden die een beroep doen op jouw dienstverlening.

Ryan: "Ik heb veel uitdagende periodes doorgemaakt in mijn leven: meerdere operaties, burn-out, maagproblemen, ziekte van Pfeiffer. Deze ervaringen zorgde ervoor dat ik anders naar gezondheid ging kijken, nauwe verbinding tussen lichaam en geest kon doorvoelen. Alle onderzoeken die ik heb gedaan en leren kennen maken dat ik op zoek wil gaan naar de juiste mix van methodes. Sportschema’s, voedingspatronen, meditatievormen, koude douches en ga zo maar door. Uiteindelijk gaat het om patronen doorbreken en dat is voor iedereen anders.’’

Ryan & Jasper. Twee jonge ondernemers uit totaal verschillende vakgebieden die elkaar ondersteunen, misschien wel meer nodig hebben dan ze van tevoren konden bedenken.

Uit onderzoek is gebleken dat onderzoeken veel leuker is dan antwoorden vinden

Jasper: ‘‘Het is niet zo dat onderwijsverplichting binnen de uitvaartbranche zorgt voor betere uitvaartbegeleiders, maar ik schrok toen ik mijn eerste voetstappen in dit wereldje zette dat in een vakgebied als deze, waarbij veel solistisch wordt gewerkt, collega’s elkaar zo weinig ontmoeten. Waarom is ontwikkeling, intervisie en verdieping in zelfcompassie geen vast onderdeel van het vakgebied waarbij nabestaanden hun vertrouwen in jouw handen leggen na de dood van iemand die zo dicht bij hen staat?’’

Het werd duidelijk. Après la Vie Academie werd niet alleen een opleidingsinstituut waarbij een verscheidenheid aan samenlevingsbewuste vakdocenten het vak in de huidige ontwikkelingen krachtig weet neer te zetten, er moest ook één belangrijk vak terugkomen in alle facetten van de Academie: zelfzorg, zelfcompassie en balans. Hiermee wordt de Opleiding tot Uitvaartbegeleider gestart, komt terug in de individuele begeleiding van studenten en is groot onderdeel van intervisiesessies. En voor de uitvaartbegeleiders die Permanente Ontwikkeling komen volgen? Deze thema’s komen terug bij elk onderwerp. Juist op zulke momenten ontmoet je collega’s en is er tijd voor ontwikkeling. Buiten de thema’s die uitgediept worden gaat het ook om nog een heel belangrijk aspect: jij als uitvaartbegeleider! We hebben elkaar en onszelf. Het vergt moed, doorzettingsvermogen en authentieke bewustwording.

Ryan verbindt zijn expertise met het DNA van uitvaartland. En natuurlijk is het ook belangrijk dat Jasper niet zomaar iets integreert in de Academie waar hij zelf niet zo goed in is.

Jasper: ‘’Het vergt iedere dag weer daadkracht, maar ik heb nu eenmaal afspraken met mezelf gemaakt. En dat ging niet in een korte periode. Niemand komt er tussen mij en het sporten: 2 keer per week krachttraining en 3 keer per week paardrijden. Ik drink geen alcohol meer, wandel 15 minuten voor het slapengaan, deel niet meer het bed met schermen, doe dagelijks ademhalingsoefeningen en… Wie weet wat er nog gaat komen.’’

Onderzoek wijst uit dat zelfvertrouwen groeit, er minder stress wordt ervaren en het een positief effect heeft op gezondheid als we sociale contacten als levensbelangrijk ervaren. Des te meer reden dat wij, Jasper & Ryan, ook energie steken in de band die op vele vlakken belangrijk is. Elke dag is er een kans om de beste versie van jezelf te worden, met onvergetelijke & mooie momenten, maar ook moeilijke en confronterende momenten die omarmd mogen worden. En we zeggen vaak, het is nooit te laat… Besef heel goed dat het ieder moment voorbij kan zijn. Welke kleine stap ga jij zetten?


Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen