In de spotlight: Eline van Dijken

Een keuze maken!

Havo 4, de tijd om een richting te kiezen waarin je wil gaan studeren. Ik wilde docent, verpleegkundige of verloskundige worden, maar het liefst wilde ik het allemaal tegelijk. Drie keuzes om tegen elkaar af te wegen. Best te doen, als het hier maar bij blijft.

Geen enkele ervaring is voor niets

Na vele jaren van ziekte overleed in 2018 toch nog vrij plotseling mijn opa. Vele uitvaarten had ik al bijgewoond, maar nog nooit eerder zo dichtbij. Vanaf het moment van sterven tot de dag van de uitvaart, had de uitvaartwereld mij in zijn greep. Ik was in alles oprecht geïnteresseerd. Het moment dat ik de uitvaartleider ontmoette was ik zwaar onder de indruk. Alles aan haar paste perfect in het plaatje van een leuke, gezellige uitvaartleider. Er werd geen blad voor de mond genomen en over alles in het gehele proces van sterven tot de dag van de uitvaart werd gesproken. Bij iedere zin die ze vertelde hing ik aan haar lippen.

Op de dag van de uitvaart mocht ik samen met mijn broer de uitgeleide doen, wat ik heel bijzonder vond. Na jaren op zee was dit dan echt opa zijn laatste reis, en die mochten wij begeleiden. De uitvaartleider liep het eerste stuk voor de rouwauto. Ik zag hoe ze dit deed en ik wist het zeker. Ik wilde precies zijn zoals zij. Ik wil uitvaartleider worden.

Vooruit kijken

Toen de studiekeuze weer dichterbij kwam en er ineens vier beroepen tegen elkaar af te wegen vielen, ben ik uiteindelijk toch maar voor de ‘bekendere’ wereld gegaan. Hoe je in de uitvaartwereld terecht kon komen bleef een raadsel, dus eerst maar eens een hbo-diploma op zak krijgen.

Tijdens mijn studie aan de Academie Lichamelijke Opvoeding in Groningen merkte ik dat ik de studie ontzettend leuk vond, maar dat ik er geen voldoening van kreeg en ging verder kijken. Dan is het toch weer de uitvaartwereld die om de hoek komt kijken. Ik vond een bijbaan bij Draagkracht, om zo wat meer van de uitvaartwereld te proeven. Maar toch vond ik dat ik aan het ‘ideale plaatje’ moest voldoen door eerst mijn hbo-diploma op zak te hebben om een studie in deze richting te volgen.

Niets is waardevoller dan een waardevolle weg

Afgelopen november heb ik een besluit genomen waar ik nog iedere dag trots op ben. Ik ben gestopt op het HBO en ben mijn hart achternagegaan door me in te schrijven bij de Après la Vie Academie. Nog geen moment heb ik spijt gehad en ik ben zeker dat ik ook nooit spijt zal krijgen, door de woorden van Jasper in mijn achterhoofd: “Als de dood je in zijn greep heeft, laat hij niet meer los.” Ik zit hier helemaal op mijn plek en kan niet wachten om als uitvaartprofessional aan het werk te gaan.

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen