Nieuw leven in de academie rondom de dood | Jasper Rudolf Martens
18 november 2021 
in Nieuws

Nieuw leven in de academie rondom de dood | Jasper Rudolf Martens

Tijd om terug te blikken op ruim een jaar Après la Vie Academie. Een fantastische organisatie, opgezet door de vorige directeur Anja van Wingerden – Sontag, waar ik nu de schouders onder mag zetten samen met het mooie team aan vakdocenten en professionals. Een organisatie met één doel: samen oplopen met de complexe samenleving om het vak van uitvaartbegeleider de juiste plek te laten innemen in deze samenleving. Het vak van uitvaartbegeleider heeft ongelooflijk veel ontwikkelingen doorgemaakt. Het gaat niet alleen om (on)zichtbare professionaliteit maar zeker ook om de puurheid in de dienstverlening. Iets wat niet voor iedereen is weggelegd.

Protocol en Etiquette in dit vak heeft een hedendaags jasje gekregen, maar tradities zijn er nog altijd. Een combinatie die wij willen terugbrengen in de Permanente Ontwikkelingsdagen en in de Opleiding tot Uitvaartbegeleider. Ik ben gestart in een nieuw, onafhankelijk Crematorium in Haarlem en vanaf januari 2022 zijn we ook te vinden op een authentieke locatie bij Begraafplaats de Bosdrift te Hilversum.

Begraafplaats de Bosdrift is een unieke plek waar Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum) meteen plek zag voor de Academie. Haar steun en pure wil om écht samen te werken zorgen ervoor dat de visie van de Après la Vie Academie nog meer kleur krijgt. Kortom: straks een Academie met twee locaties die laten zien hoe divers uitvaartland is en waardoor nabestaanden kunnen rekenen op uitvaartbegeleiders die niet alleen het vak begrijpen maar ook zichzelf blijvend willen ontwikkelen om zich niet laten inhalen door de veranderende samenleving.

Afgelopen week is de grote opening geweest van Bosdrift. Met een prachtige rouwstoet wist Anita het een belevenis te maken. Een moment waarin ik even naar buiten keek, het tot me door kon laten dringen hoe mijn droom voor mij en mijn fantastische team nog completer werd gemaakt. Vol trots kwamen wij aan bij het historische gebouw waar nu nieuw leven in is geblazen. Een gebouw dat afscheid nemen weer dichter bij de samenleving brengt. Het voelt bijna als een sprookje. Bij aankomst één blik met Anita, een knuffel en ik weet dat dit prachtige avontuur van start gaat.

Overal is over nagedacht. Ik had ook niks anders kunnen verwachten. Het is een plek waar oud en nieuw echt samengaat. Afscheid in de huidige tijdsgeest met aspecten opdat we nooit vergeten. Het is een prachtige combinatie.

Lieve Anita, het is niet in woorden te beschrijven wat voor kans jij mij, het team en de Academie geeft. Maar ook aan de blijvend ontwikkelende uitvaartbegeleiders en de nieuwe uitvaartbegeleiders in spé die zich in dit prachtige pand gaan klaarstomen om het vak te laten zijn wat zij verdient. Jouw voelbare passie en vertrouwen maken dat wij 2022 niet beter kunnen beginnen.

Over de schrijver
Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen