In de spotlight: Mincke van Schuppen

In de spotlight?

Best gek, in de uitvaart gaat het helemaal niet over mij, maar ik waag een poging. Ik heb al jaren een zorgboerderij, samen met mijn man. Ik heb veel verschillende mensen voorbij zien komen. Het is bijzonder om een poosje samen op te mogen lopen in het leven. Ook al is dat vaak in een moeilijke periode in iemands leven. Ik hou van mensen en van zoeken naar mogelijkheden. Ik hou ervan om tot het uiterste te gaan, om eruit te halen wat er in zit. Geen situatie zal ik snel gek of vreemd vinden. Het mooiste wat ik heb geleerd, is dat mijn oordeel of mening niet ter zake doet voor een ander. Dat geeft pas echt ruimte om iemand te helpen.

Wat zal ik eens gaan doen als ik later groot ben?

Ik ben geboren in 1973, in Veenendaal en in 1998 getrouwd met Roel. We mogen voor 3 (inmiddels volwassen) kinderen zorgen. Ik hou intens veel van mijn gezin! We wonen op een prachtige boerderij die we al sinds 2007 graag delen voor mooie doeleinden. Ik heb de zorg in die 15 jaar erg zien veranderen. Hoe de overheid nu kijkt naar de zorg voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving strookt niet meer met mijn visie. Mijn handicap: ik kan iets alleen maar doen als ik er volledig achter sta, anders doe ik het liever niet. Het heeft ervoor gezorgd dat ik ben gestart met Après la Vie.

Après la Vie

Ik schreef eerder al dat het werken met mensen me heeft geleerd dat mijn oordeel er eigenlijk niet toe doet. Après la Vie heeft me geleerd dat een oordeel over mezelf ook niets toevoegt. Sterker nog, ik heb geleerd lief voor mezelf te zijn, want daar moet ik het mee doen. Ik heb ook geleerd wie ik ben en wie ik wil zijn. Hoe mooi is het dat ik als mens bij allerlei mensen mag binnenkomen om hen te helpen ontdekken hoe zij afscheid willen nemen. Ik hoop dat veel mensen na afloop zullen zeggen: ik heb het helemaal zelf gedaan…dát is voor mij ontzorgen. Ervoor zorgen dat zij precies dat aangereikt krijgen om de juiste keuzes te maken.

Dromen?

Dromen mag hè…hoe mooi als we straks ons erf nog steeds mogen delen voor mooie dingen: buitenuitvaarten, een stilte/pluktuin, samen met familie een kist maken hier op het erf, of ik kan als pottenbakker (www.stook97.nl) met nabestaanden een urn maken…ach ik droom heel graag nog even door. Maar inmiddels kan ik dankzij alles wat ik heb geleerd niet meer wachten om mensen te begeleiden van overlijden naar uitvaart.
Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen