In de spotlight: Anneke Jansen

Carrière switch

Tijdens de ziekte van mijn vader besefte ik dat ik ander werk wilde doen. Zinvol en waardevol werk. Iets wat er echt toe doet. Er begon iets te broeden en tijdens de moeilijkste periode van zijn leven in het verpleeghuis en zijn sterfproces wist ik dat ik hier mijn werk van wil maken. Door zijn dood ervaarde ik hoeveel troost je kunt halen om een afscheid te regelen wat bij de overledene past.

Mijn vader kreeg alzheimer en het lukte niet meer om thuis te blijven wonen. Hij heeft negen maanden in corona tijd in twee verschillende verpleeghuizen gezeten. Door de alzheimer was zijn spraak aangetast, hij kreeg afasie. Maar hij bleef ons herkennen, tot aan zijn dood. Hij, maar ook wij, leerden op een andere manier te communiceren, vanuit je hart. Een wijze les die mijn vader ons al voorlas uit ‘De kleine Prins’ dat je ‘alleen met het hart goed kunt zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar’. Het was één van zijn lievelingsboeken.

Mijn hart gaat uit naar mensen met een beperking, waarbij ik letterlijk extra oog heb voor mensen met een beperking, zoals bijvoorbeeld dementie of afasie zoals mijn vader had. Ik geloof in een persoonlijk afscheid waarin iedereen betrokken wordt.

Mijn doel is het geworden om samen met nabestaanden de unieke persoon van ieder mens te laten zien. Zodat de mooie herinneringen weer op de voorgrond komen in plaats van het langdurige ziekbed op het einde.”

Après la Vie Academie

Tijdens de opleiding ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de ziekte van alzheimer en rouw. Ik startte mijn studie dan ook met een extra persoonlijke missie.

Ik begon een onderzoek bij verschillende instellingen en verpleeghuizen voor mensen met een beperking en onderzocht de behoefte van personeel, familie en bewoners na een overlijden met als doel het zorgpersoneel te ontzorgen en de bewoners en familie beter te kunnen begeleiden. Door mijn eigen ervaringen met mijn vader heb ik gezien wat er in verpleeghuizen heel goed gaat en wat er verbeterd kan worden."

De opleiding heeft veel voor mij betekend. Naast de enorme hoeveelheid kennis heeft het mij ook mooie en waardevolle contacten opgeleverd. Het was een hele reis en zoektocht naar mijn plek in de uitvaartbranche.

Leve het hiernumaals!

Soms komen dingen onverwachts samen. Ik ontmoette Tamara Donkervoort van Hiernumaals (numaals.nl) uit Soest. Ook zij verloor haar vader en wij vonden elkaar in onze verhalen. Hiernumaals heeft afgelopen jaar al veel families in Soest en omgeving mogen begeleiden bij een persoonlijk en authentiek afscheid van hun geliefde. We besloten om samen verder te ondernemen. Trots dat nu het werkgebied ook wordt uitgebreid naar Baarn! Hoe twee verdrietige verhalen tot iets krachtigs en iets waardevols kunnen leiden. Een ode aan onze overleden vaders. Leve het hiernumaals”

Bron: Baarnsche Courant

Wij van de ALV Academie zijn er om jou als uitvaartbegeleider te helpen groeien. ALV Academie heeft als doel om de kwaliteit binnen de wereld van uitvaarten te verbeteren. Dat doen we door de beste opleidingen en ontwikkelingsdagen te geven op een van onze opleidingslocaties.
Reactie plaatsen