Wat is het verschil tussen een uitvaartbegeleider en een overledenenverzorger?

Een uitvaartbegeleider regelt de uitvaart van A tot Z. Per organisatie verschilt het hoe dit proces eruitziet. Soms krijg je één vaste uitvaartbegeleider en soms krijg je tijdens het eerste gesprek een uitvaartbegeleider en een andere uitvaartbegeleider op de dag van de uitvaart. De uitvaartbegeleider zal met de nabestaande(n) alle aspecten van de uitvaart(week) doorspreken en er zorg voor dragen dat het afscheid plaats zal vinden volgens de wensen of de vermoedelijke wensen van de overledene en/of nabestaanden.

Maar voordat het zogenoemde eerste gesprek plaatsvindt, kan de overledenenverzorging worden geregeld. De uitvaartorganisaties in Nederland hebben dat binnen hun dienstverlening verschillend ingericht. Het kan zijn dat een organisatie eigen zorgteams heeft die de overledenenzorg verrichten. Dit betekent dat de uitvaartbegeleider dit niet doet. De organisatie kan er ook voor kiezen om zorgteams in te zetten vanuit een daarvoor gespecialiseerde organisatie. Er zijn diverse ondernemingen in Nederland die voor uiteenlopende ondernemingen de laatste verzorging verzorgen. Bij sommige organisaties doet de uitvaartbegeleider dit zelf, eventueel samen met een collega of de nabestaanden. Dit laatste, het verzorgen met nabestaanden, kan bij iedereen uitvaartonderneming in Nederland. Stapsgewijs wordt dan met de professional(s) doorgenomen wat er bij de laatste verzorging plaats gaat vinden.

Het zorgteam of de uitvaartbegeleider zorgt voor het eventuele overbrengen van de overledene vanuit het ziekenhuis, verzorgingstehuis of een thuissituatie naar een gewenste locatie. Bij de verzorging wordt de overledene gewassen en aangekleed. Eventueel kan de overledene bij de opbaring dan al in een gekozen omhulsel worden gelegd. Denkend hierbij aan een uitvaartkist, plank met wade of mand. Kennis over de anatomie van het lichaam is hierbij zeker nodig, evenals een grote dosis creativiteit. Het is een aspect binnen de uitvaartzorg die ongelooflijk belangrijk is en nooit onderschat mag worden. Het is de eerste stap met de overledene, evenals het eerste contact met de nabestaanden. Iets wat écht het verschil kan maken voor degenen die betrokken zijn bij het verlies en een belangrijk onderdeel is voor het gehele afscheid.

Reactie plaatsen