Is een grafkist verplicht bij een uitvaart?

Allereerst kunnen we tegenwoordig het woord grafkist weglaten. In de wetgeving en vakjargon hebben we het niet meer over ‘de kist’, maar altijd over de overledene. En als we het dan hebben over daadwerkelijk dat ding waar de overledene in ligt? Dan gaat het over een omhulsel. Een omhulsel is in Nederland verplicht bij een uitvaart.

Buiten een kist van diverse soorten hout die we gangbaar het meeste kennen, komen we tegenwoordig ook kisten tegen van karton (FAIR Coffins), omhulsel met een eigentijds persoonlijk tintje (Beerenberg), een levende kist van mycelium (Loop Living Cocoon), handgevlochten uitvaartmanden (GreenCoffins) of een plank met wade (Rouwdoeken). En zelf maken? Geen probleem! Zodra het voldoet aan de vereisten van de wet en eventuele aanvullende eisen van de begraafplaats of het crematorium.

Bij begraven of cremeren is dus een omhulsel verplicht. Net als de verplichting dat deze biologisch afbreekbaar is. Duurzame keuzes zijn er ook steeds meer. Duurzaamheid is daarin een breed begrip en het is goed om met de Uitvaartbegeleider te verkennen wat een specifiek omhulsel precies duurzaam of duurzamer maakt. Wat vind jij het meest aantrekkelijke omhulsel?

Reactie plaatsen