Hoe wordt de mond van een overledene gesloten?

Geen blad voor de mond!

Er wordt nog vaak in ‘het dagelijks leven’ gepraat over het lijmen van de mond. Dit gebeurt praktisch nooit meer. Laten we beginnen met de eerste belangrijke wetenswaardigheid: Het gaat niet om de mond, maar vooral om de kaak waardoor de mond gaat openstaan. De kaak is zeer sterk. De rigor mortis, oftewel: het ontbindingsproces, is zeer snel in de kaak aanwezig. Hoe dit zich uit bij een overleden persoon is net zo divers als de verscheidenheid aan mensen. Als de mond snel na het intreden van de dood al openstaat, is het belangrijk om deze tijdelijk te sluiten als er nog geen zorgteammedewerkers aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een handdoekrol, of indien aanwezig: een kinsteun. Na een aantal dagen, ongeveer drie, verdwijnt vaak de rigor mortis. Dan ontspannen de kaakspieren meer.

Hechten maar!

Is een invasieve handeling noodzakelijk of zelf verplicht? Nee, zeker niet. Belangrijk om te weten: iedere uitvaartonderneming moet aan de nabestaanden vragen welke mondsluiting gewenst is. Een invasieve handeling, in dit geval een hechting, is dus nooit zonder toestemming van nabestaanden. Wat gebeurt er bij een hechting? Worden de lippen dan elkaar genaaid? Absoluut niet. In geval van een goede toepassing zie je niets meer terug van de hechting. Dit kan op 2 verschillende manieren en zorgteammedewerkers, mortuariummedewerkers & overige zorgprofessionals kunnen dit verzorgen.

Kinsteun of zelfs geen steun?

Daarnaast kan er ook gekozen worden voor kinsteun. Deze is zichtbaar en in verschillende soorten en maten beschikbaar. Laat je altijd goed voorlichten door de uitvaartprofessional. Deze optie kan bijvoorbeeld de voorkeur hebben, maar ook te maken met piëteits- of ethische redenen. Ook kan een hechting of kinsteun worden weggelaten. Het risico blijft altijd dat de mond gaat openvallen. Toch zijn er uitvaartorganisaties die niet zomaar een hechting of kinsteun aanbrengen. Door hun ervaring weten zij dat de houding van een overledene zeer belangrijk is. Zij zoeken perfectionisme in de houding van schouders, nek en hoofd van de overledene. Daarnaast kunnen zij een goede inschatting maken door de anatomie van de mond. Zo kan het dus voorkomen dat de gehele opbaring plaatsvindt zonder dat de mond open is gaan staan.

Reactie plaatsen