Hoe weet ik of werken in de uitvaartbranche iets voor mij is?

Zwaar werk, emotioneel en fysiek!

Het is een zeer populaire wereld: de uitvaartbranche. Voorheen waren het voornamelijk familiebedrijven die van generatie op generatie het werk voortzette. En niet te vergeten: het waren vooral mannen. Het vak van de uitvaartprofessional is ongelooflijk veranderd. Het is dienstverlening geworden in de puurste zin van het woord. Er zijn zoveel aspecten in het vakgebied die veel van een professional vragen. Wat te doen met een overleden lichaam dat al aan het ontbinden is? Wat als de nabestaanden onderling er niet uitkomen en er veel ruzie is? Wat als er toch veel meer nabestaanden op de dag zelf komen als aangegeven door de nabestaanden? Het ligt, grotendeels dan wel vrijwel allemaal, bij de uitvaartbegeleider.

Bestaat er dan een type uitvaartbegeleider?

Absoluut niet. Het is een vak met een grote diversiteit aan achtergronden. Net zo divers als de samenleving an sich. Dat maakt het tegenwoordig een enorm rijk vakgebied. Man, vrouw. Non-binair, homoseksueel. Jong, oud. Voormalig advocaat of gastheer/-vrouw in de horeca. Uitgesproken of wat introverter. Alle smaken en kleuren zijn er te vinden. Kleine kanttekening: er zijn nogal wat vrouwen in deze branche! Dat is een trend die zich aantoonbaar blijft voortzetten.

Maar hoe weet je nu of dit vak wat voor jou is?

Dit vak bevat veel tegenstrijdige kwaliteiten. Je hebt soms een zakelijke kant nodig, maar betrokkenheid kan ook gevraagd worden. Soms moet je zeer protocollair te werk gaan middels een draaiboek en op andere momenten moet je volledig improviseren. De ene keer ben je heel praktisch bezig, terwijl je 2 minuten later nog zeer krachtig moet communiceren met een nabestaande waarbij emoties een enorme invloed hebben. Het kan nogal wat vragen! Vergelijk het met het krijgen van kinderen. Je hebt geen idee waar je aan begint.

Ga Oriënteren en bezoek opleidingen of organisaties/ZZP’ers binnen de uitvaartbranche. Laat je gedegen en eerlijk inspireren, nooit beïnvloeden. Niemand kan ooit bepalen of jij geschikt bent voor het vak of niet. Deze vraag moet je zelf beantwoorden en waar nodig toetsen bij je directe omgeving. Maar zelfreflectie- en inzicht is een vereiste in dit vakgebied. Beoordeel zelf of dit pad de juiste is. En vergeet niet: het kan ook veel van je emoties vragen, de dood is niet te voorspellen en onregelmatigheid binnen het werk is groot. De dood is onderdeel van ons leven geworden en wat is het een trendy beroep geworden! Zoek je meer rust en zingeving in een nieuw vakgebied? Ga eerst goed uitzoeken wat je precies zoekt en wat je onder zingeving verstaat. De uitvaartbegeleider is een prachtig vakgebied, maar ook kneiterhard werken in de breedste zin van het woord.

Reactie plaatsen