Geschreven door Maartje Lute & Petra van Barneveld
Hoe bijzonder is het dat deze wereld, die bestaat bij de gratie van pijn en verdriet zoveel liefde en schoonheid teweeg kan brengen!’
Wij, Petra en Maartje, zijn in de lente van 2020 begonnen met het maken van Het Gouden Rouwboek. Het was ten tijde van de eerste coronagolf, dat er voor ons allebei wat klussen uitvielen of werden uitgesteld. We deden o.a. iets in de evenementen en dat stond, zoals jullie weten, allemaal ‘on hold’.
Expertises samenvoegen
We hadden dus tijd, ruimte en energie over. Na een frisse lenteduik in zee, want tja je moet toch wat in die lockdown, zaten we bibberend op een handdoekje te brainstormen: ‘Zullen we samen iets gaan maken? Iets waar we onze kwaliteiten in kwijt kunnen, iets waarbij we samen kunnen werken, want dat is wel zo gezellig. Maar ook iets van waarde, iets waarmee we een bijdrage kunnen leveren. Iets waar wij blij van worden en waar we anderen blij mee kunnen maken.’ Dát werd het uitgangspunt. Ik (Maartje) maak NEL Magazine – trots tijdschrift voor ouders van een overleden kind. Petra werkte als bladmanager aan ‘The Big book for the Big Day’. Een boek met informatie, inspiratie, producten, tips en adviezen voor ‘your wedding day’. Als we onze expertises nou eens zouden samenvoegen, wat zou daar dan uitkomen? Dan kwamen we op een boek waarin we geen inspiratie voor de wittebroodsweken wilden geven, maar inspiratie voor de rouwweken (of rouwmaanden of rouwjaren).
Een nieuwe wereld
Ik kwam, na het overlijden van mijn zoontje, in een wereld terecht waarvan ik niet wist dat die bestond. Een wereld vol van verdriet, pijn en verlies. Maar tegelijkertijd een wereld van zoveel mooie dingen. Boeken, gedichten, sieraden, urntjes, sterren, gedenkkistjes. Er waren zelfs dingen waarvan ik te laat wist dat het bestond en waarvan ik heel graag eerder het bestaan van had geweten… zoals sieraden van moedermelk.
‘Kunnen wij geen boek maken voor mensen die iemand verloren hebben. Waarin we ze inspiratie, troost en informatie geven, maar ze óók laten zien welke mooie spullen er zijn om de liefde nog vorm te geven. Zodat zij wel op tijd weten wat er allemaal bestaat. Natuurlijk staat het internet vol met prachtige dingen, maar als je niet weet dat het bestaat, kun je het ook niet opzoeken. Er zijn zoveel ‘rouwkunstenaars’ die met hart en ziel en volle passie aan hun kunst werken. Want dát is iets wat ons bij iedereen opviel en ons zo in ons hart geraakt heeft. Iets wat we keer op keer bij iedereen terugzagen, zónder uitzondering!
Na een periode van verlies
Iedereen die in ons boek staat, maakt iets vanuit zijn of haar hart. Iedereen die we spraken sprak met zoveel liefde over het onderwerp. Het maakte niet uit of het over een urn of grafsteen ging, over een boek, over het verlies van een geliefde, over het schrijven van een gedicht. Iedereen sprak vanuit z’n hart. Vaak ontstond het idee na een pijnlijke periode vol verlies. Deze pijn hebben ze om kunnen zetten in iets moois. Ze manifesteren iets met zoveel passie, liefde en aandacht dat dat ervan afstraalt. De interviews die we met iedereen hebben gehad, waren altijd een ‘feestje’. We konden uren blijven praten, we zaten met open mond te luisteren. Niet heel soms geëmotioneerd en altijd geïnspireerd. Deze mensen verdienen een platform. Alle mooie initiatieven verdienen een platform zodat ze terecht komen bij de mensen die er direct iets aan hebben.
Hoe bijzonder is het dat deze wereld, die bestaat bij de gratie van pijn en verdriet zoveel liefde en schoonheid teweeg kan brengen? Het heeft ons geraakt dat iedereen die in de rouwwereld werkt dit doet vanuit z’n hart, vanuit liefde. Eén van de mensen die het mooi verwoordde was Yvette; ze werkt als afscheidsfotograaf en ze zei: mensen denken vaak dat ik alleen maar verdrietige plaatjes schiet, maar als ik op een uitvaart fotografeer dan fotograaf ik de liefde. Nergens is zoveel liefde als op een uitvaart.’ En als ik dit zo op schrijf krijg ik weer kippenvel over mijn hele lijf, want het is zo waar.
Nergens komt zoveel liefde vrij als bij de dood.