Skip to content

Blik op onnatuurlijk sterven

In de statistieken verdwijnen de extreme en ongewone omstandigheden waaronder mensen de dood vinden in de categorie overige. Het betreft personen die veelal door een niet natuurlijke doodsoorzaak zijn overleden. We hebben het bijvoorbeeld over dood na suïcide, slachtoffers na bedrijfs- of verkeersongevallen, slachtoffers van geweldsdelicten met dodelijke afloop en slachtoffers van rampen.

Het leven van nabestaanden verandert vaak ingrijpend na zo’n extreme levenservaring. Het bestaan staat volledig op zijn kop. Je wordt geconfronteerd met zaken waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Een rechtszaak, de media, politie. Maar bovendien met veelal oncontroleerbare, onvoorziene en onbekende emoties, gedachten en gevoelens.

Wat komt erbij kijken als je met een dergelijk sterven in je werk wordt geconfronteerd? Hoe kun je vanuit je professie er zijn voor de radeloze nabestaanden? Wat hebben ze nodig en hoe ga je om met je eigen emoties?

Docent

Deze 3-daagse Permanente Ontwikkeling wordt gegeven door Anja van Wingerden – Sontag. Anja is pedagoog en psycholoog. Jarenlang heeft ze ouders van vermoorde kinderen ondersteund in de weg naar het op hun eigen manier omarmen van het leven na een zeer heftig verlies. Tevens begeleidt ze nabestaanden met complexe en gecompliceerde rouw na onnatuurlijke overlijdens.

Voor wie?

Deze Permanente Ontwikkeling is geschikt voor professionals die (gaan) werken in de uitvaartbranche en zich willen versterken in hun professie bij het begeleiden van nabestaanden die een niet alledaags sterven meemaken.

Tevens zijn deze Ontwikkelingsdagen geaccrediteerd bij het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) voor uitvaartbegeleiders die in het bezit zijn van het NaVU-diploma, voldoen aan de PE-eisen en werkzaam zijn bij een onderneming met het Keurmerk Uitvaartzorg.

Datum | Tijd en inschrijven

Deze Permanente Ontwikkeling wordt gehouden op 3 dagdelen van 13.30 tot 16.30 uur. Bekijk onze agenda voor de eerstvolgende datum.

Kosten

Deze 3-daagse Permanente Ontwikkeling kost € 275,-, inclusief koffie/thee en versnaperingen. 

PE-punten

Door het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) zijn 27 PE-punten vastgesteld voor deze Ontwikkelingsdagen.

“MET PLEZIER ONTWIKKELEN OM PROFESSIONEEL VAN BETEKENIS TE KUNNEN ZIJN.”