Skip to content

Toeverlaat met het einde in zicht

Steeds meer mensen zien hun eigen sterven aankomen. De medische vooruitgang en het feit dat we door onze omstandigheden überhaupt ouder worden maakt dat het sterven in vele situaties soms gepland is. De enige manier om te weten hoe dat uitwerkt op het leven is door zelf het nieuws te krijgen dat het overlijden er aan komt. De omgang in hierin zo eigen. In de praktijk willen de stervenden vaak toch het gesprek aangaan over hun eigen laatste afscheid, het wellicht volledig vastleggen. Uitvaartbegeleiders raken zo vaker betrokken bij naderend sterven. Het er kunnen zijn voor stervenden en hun omstanders vraagt speciale kennis en aandacht. De periode voor de dood is een kwetsbare. Omstanders worstelen zich een weg door speciale psychische en sociale omstandigheden naar het moment van sterven en de dag van de uitvaart. Stervenden nemen afscheid, grijpen het leven vast of proberen op de valreep de puntjes op de i te zetten.

In de wirwar van liefde, warmte, verdriet, hoop, vertrouwen, ongeloof en dergelijke wordt er een beroep gedaan op een pure en inlevende professional. Die voldoende nabij kan zijn, maar ook voldoende distantie houdt. Als je die rots in de branding bent of wilt zijn dan kun je tijdens deze Permanente Ontwikkelingsdag jezelf (verder) verdiepen in aspecten rondom het sterven. Je leert onder andere om de emotionele weerstanden die er kunnen zijn te (her)kennen en algemene opvattingen over de dood in de praktijk te identificeren. Ook is er ruimte om eigen ervaringen in te brengen en te bespreken in relatie tot je beroepshouding.

Docent

Deze Permanente Ontwikkelingsdag wordt gegeven door Anja van Wingerden – Sontag. Anja is pedagoog en psycholoog. Vele jaren heeft ze chronisch zieken en anderen die wisten dat ze kwamen te overlijden begeleidt en ondersteunt bij het afscheid nemen van hun eigen leven. Hierbij was ze onder andere verbonden aan een inloophuis voor kankerpatiënten.

Voor wie?

Deze Permanente Ontwikkelingsdag is geschikt voor professionals die (gaan) werken in de uitvaartbranche of die actief (willen) zijn in de terminale zorg en behoefte hebben om vanuit zichzelf (beter) te leren omgaan met stervenden en hun omstanders.

Tevens is deze Ontwikkelingsdag geaccrediteerd bij het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) voor uitvaartbegeleiders die in het bezit zijn van het NaVU-diploma, voldoen aan de PE-eisen en werkzaam zijn bij een onderneming met het Keurmerk Uitvaartzorg.

Datum | Tijd en inschrijven

Deze Ontwikkelingsdag duurt van 09.30 – 16.30 uur. Bekijk onze agenda voor de eerstvolgende datum.

Kosten

Deze Ontwikkelingsdag kost € 179,-, inclusief koffie/thee en lunchvoorzieningen. 

PE-punten

Door het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) zijn 18 PE-punten vastgesteld voor deze Ontwikkelingsdag.

“MET PLEZIER ONTWIKKELEN OM PROFESSIONEEL VAN BETEKENIS TE KUNNEN ZIJN.”