Ik heb nog oude verzekeringspolissen; wat kan ik daarmee?
Uitvaartpolis, de polis waarvan je zeker weet dat je er zelf geen cent van terugziet!
De maatschappij verandert. Ruim 70% heeft een uitvaartverzekering, maar er is geen toename zichtbaar. Steeds meer inwoners kiezen ervoor om zich niet te verzekeren voor de laatste reis. Ook binnen deze 70% zijn er mensen die een kleine polis hebben, wellicht van een paar honderd gulden, waar je vroeger een groot deel of de gehele uitvaart van kon bekostigen. Tegenwoordig worden deze uitgekeerd door dit bedrag om te rekenen naar euro’s. Hoewel je daarmee dus geen hele uitvaart kan dekken, wordt dit wel onder een verzekerde geschaard. De tijd dat we op één plek blijven wonen en gebonden zijn aan gerichte uitvaartwensen is voor een grote groep voorbij. Dit betekent dat vrijheid een steeds grotere rol gaat spelen voor de keuze van (g)een uitvaartverzekering.
Een snelle maatschappij…
En dus lezen we vaak de kleine lettertjes niet bij een verzekering. Toch zijn veel kapitaalpolissen, uitkering in geld, vrij overzichtelijk. Maar het lezen van belangrijke clausule(s) doen we vaak ook niet. Het is aan te raden om altijd een tussenpersoon te nemen die je ondersteunt bij het vinden van een juiste uitvaartverzekering. Als je een stapeltje oude (gulden)polissen hebt liggen, kan de uitvaartbegeleider erbij ondersteunen om deze uit te laten keren. Het is wel van belang om op tijd contact op te nemen met de uitvaartverzekeraars. Zo kom je erachter of de premie wel helemaal is betaald. Het is toch zuur als moeder een polis heeft liggen van 10.000 gulden en 1 maand premie heeft betaald. Dan is de waarde van deze uitvaartverzekering een behoorlijke tegenvaller.
Gebruik van zoekservice?
Vroeger waren er vele kleine verzekeraars. Deze tijd ligt achter ons. Meerdere grote verzekeringsmaatschappijen hebben de kleine partijen overgenomen. Hoe kom je er nu dan achter waar je moet zijn? Je kunt tegenwoordig telefonisch contact opnemen met deze verzekeraars, het zijn er nog maar 12. Als nabestaande even een uurtje uittrekken en je weet waar de verzekering nu onder valt, wat de waarde is en wat nodig is om deze uit te laten keren en of er wellicht verzekeringen aanwezig zijn waarvan de polis niet meer in bezit is. Ardanta heeft tegenwoordig een formulier die je kunt invullen met gegeven van de overledene. Binnen 2 uur heb je reactie van alle polissen die bij hen bekend zijn. Daarnaast is het een mogelijkheid om de zoekservice bij het Verbond van Verzekeraars te gebruiken voor eventueel verloren polissen. Dan wordt bij de verschillende uitvaartverzekeraars gekeken of er nog verzekeringen zijn waarvan de polis niet meer in bezit is. Het is tijd voor een digitaal verzekeringssysteem waar alle polissen in komen te staan. Dat gaat het allemaal een stuk makkelijker maken!