bram-van-der-laan
Vakdocent Dragen

BRAM VAN DER LAAN & MAAIKE WIT

Even voorstellen

Bram van der Laan

In 2005 richtte Bram van der Laan Ferentes op. Alweer meer dan de helft van zijn leven is hij directeur van het bedrijf, dat inmiddels vanuit 8 vestigingen door bijna heel Nederland werkt. Bram richt zich binnen Ferentes op strategie en innovatie. Ook geeft hij workshops aan uitvaartbegeleiders over het samenwerken met dragers en het begeleiden van familiedragers. Met enige regelmaat trekt hij een pak aan om mee te dragen met zijn medewerkers.

Maaike Wit

Maaike Wit was in 2016 de voorvrouw van het eerste damesteam. Ze werkte twee jaar op allerlei uitvaarten tot ze beleidsadviseur in het sociaal domein werd. De uitvaartbranche bleef echter lonken. Ze bleef in contact met Bram, stond op uitvaartbeurzen, schreef levensverhalen en sprak op uitvaarten en kwam soms op een zaterdag nog dragen. Begin 2024 kwam ze terug bij Ferentes als operationeel manager en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk, het contact met opdrachtgevers en dragers.

Ferentes is gespecialiseerd in het dragen. Een laatste eer op jonge schouders, ook als niemand kijkt. Dat gunnen we iedereen. Dragen lijkt gemakkelijk, maar er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Onze dragers volgen daarom een uitgebreid trainingsprogramma en worden altijd aangestuurd door ervaren voorvrouwen en -mannen. Hoe werk je optimaal samen met de voorman? En welke werkzaamheden kunnen de dragers nog meer van je overnemen tijdens de uitvaart, zodat jij je volle aandacht kan richten op de familie? Als een familie zelf wil dragen of schouderen, dan kan dat een mooie aanvulling zijn op een afscheid. Hoe geef je kort en rustig uitleg op een emotioneel moment! We delen graag onze kennis over het dragen, aangevuld met voorbeelden en verhalen uit de praktijk.

‘‘Dragen is een ambacht!’’