Andja Bratic
Algemeen Vakdocent

ANDJA BRATIĆ

Even voorstellen

Passie voor haar zoon, vrienden en familie kenmerken het leven van Andja. Toen in 2015 haar lievelingspersoon na een kort ziekbed overleed, besefte Andja dat er naast de uitvaart ook nog iemands ‘digitale sporen’ afgewikkeld moeten worden. Want naast het fysieke lichaam moeten steeds meer families tegenwoordig óók afscheid nemen van de digitale persoon van een overleden geliefde. Zij besloot zich hierin te gaan bekwamen en mensen te helpen met deze steeds ongrijpbare opgave. Zo breidde ze haar innovatieve uitvaartonderneming Art of Goodbye uit met een landelijke helpdesk voor digitale nalatenschap, genaamd Digital Funeral Professionals. Inmiddels past ze al deze inzichten toe in de consultancy- en IT-wereld, als interim adviseur en project manager. 

Baantjes trekken in het Amsterdamse Marnixbad, ouderwetse Zweedse kruiswoordpuzzels invullen en koffiekletsen vullen Andja’s vrije uren. Hoe lukt het om als ambitieuze ondernemer hiervoor tijd te maken? Al tijdens haar eigen vakopleiding bij de Après la Vie Academie nam Andja het advies ter harte van de ervaren vakdocenten: zorg voor jezelf. Haar duurzame visie op het uitvaartvak begint met je eigen welzijn. Innerlijke balans is van levensbelang in de uitvaartbranche. Het is geen toeval dat de kernwaarde van al haar activiteiten daarom welzijn is. Door de afgelopen jaren hechte samenwerking op te zoeken met gelijkgestemde vakgenoten, werkte Andja aan een duurzame community binnen de uitvaart. Zo gaf zij onder de noemer #zerowasteuitvaart workshops samen met onder meer FAIR Coffins en Loop Living Cocoon. Haar lessen zijn een compleet vernieuwende kijk op hoe twee werelden samen komen: onze fysieke en onze digitale persoon. Je wordt uitgedaagd om mee te denken over de ethische vraagstukken die hierin leidend zijn. 


“Heilzaam uitvaren is de start van een leven zonder je overleden geliefde met daarvoor in de plaats duurzame én digitale herinneringen.”