De weg naar registratie krijgt een afslag erbij!

Het ene bedrijf kiest er niet voor, de andere uitvaartorganisatie vindt het een vereiste. Kwaliteitsborging is breed en blijft complex. Maar juist in dit vakgebied is dit het streven van iedere uitvaartbegeleider. Dat hopen we vooral. Niet te vergeten is het up to date blijven ongelooflijk belangrijk. Altijd, maar vooral in deze tijd. De samenleving is aan verandering onderhevig, dat weten we. Toch hebben de complexe gezinssamenstellingen, de vergaande individualisering, groeiende eenzaamheid, technologische ontwikkelingen en eigentijdse ontkerkelijking veel gedaan met de uitvaartprofessie. En het blijvend ontwikkelen deze branche, dat doen we écht samen! Dat verdienen nabestaanden.

Het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) neemt afscheid van één mogelijkheid tot registratie!

>Wat gaat er daadwerkelijk gebeuren? Vanaf 1 januari 2023 wordt het register ook toegankelijk gemaakt die niet werken of als eigen ondernemer in het bezit zijn van een keurmerkhouder. Belangrijk is dat je in dienst bent van een uitvaartonderneming, als eigen ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en/of via een uitzendorganisatie of als eigen ondernemer ingezet wordt bij een uitvaartonderneming op ZZP-basis.

Wat zijn de stappen naar jouw eigen registratie?

1) Je behaalt het theorie-examen van het Nationaal Vakexamen uitvaartzorg. Inschrijven kan via de website van het NaVU. Voorafgaand kun je deelnemen aan de NaVU Examentraining van de Après la Vie Academie.

2) Je sluit je aan bij de Ombudsman.

3) Jij, Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU) en (indien van toepassing) jouw werkgever ondertekenen een twee-/driepartijenregistratieovereenkomst.

4) Je voldoet de aanmeld bijdrage.

En daarna?

Om je registratie in het register te behouden mag je PE-punten gaan halen. Dit zijn er 60 per 3 jaar. Er zijn vele partners die hiervoor ontwikkelingsdagen aanbieden. Neem voor de mogelijkheden hier een kijkje. Daarnaast verzamel je 40 punten voor het regelen en uitvoeren van uitvaarten (één punt per onderdeel).

Ben jij er klaar voor?

In dit solistische beroep ben je vaak op jezelf aangewezen. Ontwikkeling bijhouden is cruciaal, voor jezelf, collega-uitvaartverzorgers en de nabestaanden. Elkaar ontmoeten en het hebben over de essentiële aspecten van het vak maken het mogelijk dat we het iedere dag beter kunnen doen. Goed voor jezelf zorgen, pas dan kan je ook zorgdragen voor het goed begeleiden van een uitvaart.