Werken in de uitvaartbranche? Ga op pelgrimstocht naar je drijfveren

30 april 2019 18:29 Blog Après la Vie Carrièreswitch

Een topvrouw uit het bedrijfsleven, bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven (50) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kiest ervoor om leerkracht te worden in het speciaal onderwijs.
Wandelend door de duinen in een moment van zelfreflectie stelde ze vast dat ze meer individueel van betekenis wilde zijn. Is het zo’n bijzondere stap om te zetten, zoals de media denken, als je ontdekt dat je ook andere talenten, passies en drijfveren hebt, dan voor het beroep waar je toevallig in gegroeid bent of uitblinkt? De keuze om te gaan werken in de uitvaartbranche begint vaak ook met zo’n vorm van zelfonderzoek.

Stel jezelf eens die vraag als je een carrièreswitch naar deze boeiende branche wilt maken. Hieronder wat proviand voor een mooie pelgrimstocht langs je persoonlijke drijfveren.

 

Een persoonlijk stratenplan

De Spaanse dichter Antonio Machado schreef ooit het gedicht; “Voor een wandelaar is er geen pad. Al wandelend dient het pad zich vanzelf aan.”
Een mooie metafoor voor het leven. Een levenswandelaar passeert het ene moment misschien diepe dalen en dan weer mooie vergezichten. Maar waar Machado het over een pad had dat zich als vanzelf lijkt te ontrollen, lijkt het moderne leven soms meer op een vastomlijnd stratenplan met vooraf bepaalde routes. Het innerlijke verlangen om in ieder geval toch een olifantenpaadje te bewandelen om de hoek van het grasveld af te snijden zit echter in ieder mens. Tegen dat platgetrapte paadje kan geen plantsoenendienst op zaaien. Toch durven we ondanks deze guilty pleasure vrijwel niet van ons persoonlijke stratenplan af te wijken.

 

Carrièreperspectief of innerlijke wensen?

Het lijkt er soms op dat buiten de gebaande paden wandelen ondergeschikt is aan eerder gemaakte keuzen. Carrière, loopbaanperspectief, de hypotheek die betaald moet worden, en niet te vergeten de kinderen die gaan studeren. De bonus weer binnen, de targets gehaald, de klanttevredenheid weer verhoogd, drie salarisschalen erbij en natuurlijk dat leuke nieuwe huis dat nog een slagje comfortabeler is. Als tegenwicht boeken we een reis naar exotische oorden, zonder stratenplan, om daar nog te genieten van de het ongerepte zodat we er weer verkwikt tegen kunnen.

 

Zingeving en bestaanszekerheid

Volgens Machteld Huber van het Institute for Positive Health is zingeving een van de zes dimensies voor een gezond en misschien wel gelukkig leven. Over de zingeving van ons werk denken we niet altijd vanzelfsprekend na.
In verhouding werken Nederlanders gemiddeld het minste aantal uren per week, in een wereld, waar we economisch er toe doen omdat we zeer efficiënt zijn. Tegelijkertijd scoren we hoog op de schaal van burn-out, omdat onze energie vaak wegvloeit bij al die efficiency.
We leven ook steeds langer, gezonder en individueler. Maar ‘moeten’ levenslang leren en langer doorwerken om aangehaakt te blijven. We vergrijzen inmiddels in zo’n hoog tempo dat geen kleurspoelingfabrikant er nog tegenop kan produceren. Tegen de achtergrond van we moeten zoveel, is het niet gek dan veel mensen nadenken over een andere koers in hun leven.

 

‘Is dit wat ik werkelijk wil?’

‘Ben ik nog wel de huisarts die ik wilde zijn, nu ik steeds meer leidinggevende wordt van een economische eenheid met een reeks praktijkondersteuners, in plaats van dat ik persoonlijke aandacht kan hebben voor mijn patiënten?
Ben ik nu thuiszorgmedewerker geworden, verdwaald in een excelsheet met minutenverantwoording, die geen tijd meer wordt gegund om een praatje te maken met haar cliënten?
Ben ik de maatschappelijk werker, die vanwege een uitpuilende caseload een gesprek af moet kappen net nu iemand tot de kern van zijn probleem komt?
Ben ik de bestuursvoorzitter die steeds meer de bureaucratie wordt ingezogen in plaats van dat ik me verbonden met mensen kan voelen?

Dit soort gedachten leiden onbewust of bewust tot kantelpunten in keuzen die we maken. Er is niet opeens een driesprong met route of keuzes. We moeten zelf het pad zoeken in een zelfonderzoek. Zo’n zoektocht in wat je werkelijk wilt vergt natuurlijk moed om te doen: durf je een carrièreswitch te maken in een situatie die wordt gedomineerd door eerdere keuzes of een werkomgeving die je geen voldoening meer geeft, maar wel zekerheid achter je te laten.

 

Spreek eens af met iemand uit de uitvaartbranche

Mensen die vanuit een bewuste carrièreswitch de uitvaartbranche zijn ingestapt, hebben vaak zo’n denkproces doorgemaakt en als resultaat vastgesteld dat ze een mensgericht beroep willen uitoefenen waar ze andere voldoening en zingeving uit kunnen halen.
Of je nu bestuursvoorzitter bent, beurshandelaar, salesmanager of maatschappelijk werker. Begin eens af en toe eens wandelen in de duinen, of op het olifantenpaadje dat pas opnieuw is in gezaaid. Ervaar dat jouw wandelpad ook andere zingevende richtingen kan inslaan. Er zijn voldoende mensen in de uitvaartbranche die een stukje met je op willen wandelen in een gesprek daarover. Al moet je natuurlijk wel lef hebben om binnen de huidige marktontwikkelingen de keuze te maken voor dit mooie beroep.

Klaar voor jouw carrièreswitch?

Terug naar overzicht