Skip to content

HAnke amels

Vakdocent Ritueelbegeleiding

Even voorstellen

Hanke is Ritueelbegeleider en eigenaar van haar eigen bedrijf Fier het Leven. Met een ‘f’. Omdat het gaat over vieren van waar je fier, trots, op bent. Lichtheid en humor horen daarbij. Ook op een uitvaart.

In haar praktijk maakt ze bijzondere (uitvaart)ceremonies, ondersteunt met hulp bij speeches en ze traint uitvaartprofessionals in het maken van goede uitvaartceremonies. Daar is nog een wereld te winnen. Tijdens een uitvaartceremonie zitten er live en via de livestream soms honderden mensen mee te kijken. In hoeverre ben je je daarvan bewust? Investeer je daar ook in? Als jij als uitvaartbegeleider tot het uiterste gaat in de uitvaartceremonie geef je je visitekaartje af, terwijl je tegelijk de nabestaanden veel meer waarde geeft dan waar zij om vroegen.

Hanke is een vrouw van de praktijk. Tijdens de lesdag over rituelen maakt Hanke dan ook de koppeling van theorie naar praktijk. Ze gaat praktisch aan de slag rondom de vraag: Hoe gebruik je oude rituelen in de uitvaartceremonies van nu?

Het advies van Hanke voor de toekomst van onze studenten

Zorg ervoor dat als je als uitvaartbegeleider je visitekaartje afgeeft als je ‘in beeld bent’ tijdens de uitvaartceremonie. Bereid je voor en zorg voor een goed verhaal dat ook echt wat toevoegt. Zoek daarin naar balans tussen afstand en nabijheid, nuchterheid en inlevingsvermogen.