Skip to content

PERMANENTE ONTWIKKELINGSDAG | SPREKEN EN ZWIJGEN

PERMANENTE ONTWIKKELINGSDAG | Spreken en zwijgen

Als uitvaartbegeleider ben je de steun en toeverlaat van mensen die afscheid nemen van iemand die gestorven is. Behalve wat je achter de schermen doet, kan daar ook het spreken in het openbaar bij horen. En dat luistert nauw. In de huidige samenleving met alle aandacht voor het persoonlijke, is het belangrijk dat de juiste woorden en gebaren (rituelen) worden gebruikt. Maar wat zijn de juiste woorden en gebaren? Een vraag is ook wat de uitvaartbegeleider moet en kan zeggen als professional. Of ga je verder en mag het persoonlijk worden? Wat is wijs?

In deze Permanente Ontwikkelingsdag neemt Aart Mak uitvaartbegeleiders daarnaast mee in de huidige trends en vooral in het gebruik van de tweede taal. Dat is de taal van de gevoelens, van de stilte, het ruimte laten. En vooral de taal die mensen met elkaar verbindt. De huidige persoonlijke uitvaart vergt namelijk een andere manier van spreken. Bovendien is er inmiddels een scala aan teksten, gedichten en rituelen beschikbaar. Hoe maak je daar gebruik van? En wat past bij de ene familie wel en wat niet?

Het je bewust worden van je publieke rol bij de moderne uitvaart als uitvaartbegeleider, van je houding, van wat je wel en wat niet moet doen, ook in wat je zegt, is een vereiste in de ontwikkeling van een uitvaartbegeleider. Daarover gaat deze Ontwikkelingsdag. Uiteraard staan we ook stil bij de vanzelfsprekende zakelijke mededelingen bij een uitvaart. Ook daarbij geldt: hoe doe je dat en hoe kun je dat beter doen? En we kijken naar de nieuwe rol die veel uitvaartleiders zijn gaan innemen; meer nabijheid, meer maatwerk waarbij het persoonlijke belangrijk is en steeds weer is de vraag: wat zeg je, hoe zeg je het en wat zeg je?

Date

mrt 17 2022
Expired!