Een jaartje verdriet en rouw, en hup, snel weer aan het werk

4 april 2013 10:37

Staatssecretaris Jetta Klijnsma mag met recht het menselijke uithangbord van het kabinet Rutte/Asscher genoemd worden. Ze staat positief in het leven, heeft onmiskenbaar oog en gevoel voor de noden van mensen, en is zelf ook een inspiratiebron voor anderen als het er om gaat, hoe je je zo min mogelijk laat beperken door een handicap.

Met de gewenste aanpassing van de nabestaandenwet die ze door wil voeren lijkt ze echter de plank te hebben misgeslagen. Dat is verbazingwekkend voor een staatssecretaris met het profiel van een mensenmens.
Het thema illustreert de tegenstellingen die de huidige coalitie in zich verenigd. Dat de verzorgingsstaat in de revisie moet is voor niemand een discussiepunt, maar de wijze waarop moet niet alleen gebaseerd worden op kille rekenmodellen die nu de boventoon lijken te voeren.

Het ChristenUnie Kamerlid Carola Schouten, zelf ervaringsdeskundige ‘nabestaande’ doordat op jonge leeftijd haar vader onverwacht overleed, veegde de vloer aan met de plannen van Klijnsma om fors te bezuinigen op de Nabestaandenwet. Volgens Carola Schouten gaat de wijziging voorbij aan deze realiteit van veel nabestaanden die vaak juist keihard hun best doen om hun leven weer op de rit te krijgen.
Je kunt niet stellen. Een jaar rouw en dan over tot de orde van de dag.
Weduwen en weduwnaars krijgen nu 70 procent van het minimumloon, totdat hun jongste kind 18 jaar is. Mensen zonder kinderen krijgen een uitkering tot aan hun pensioen.
Staatssecretaris Klijnsma wil de uitkering beperken tot één jaar. Dat levert een bezuiniging op van 74 miljoen euro. Volgens Klijnsma kan een baan helpen bij het rouwproces.
Ja, dat kan het zeker, maar dat is nooit een wet van meden en perzen.

Verdriet een plaats geven is heel hard werken
De vader die zijn leven omgooit om voor zijn kinderen te zorgen na de dood van zijn vrouw. De moeder die haar kinderen extra geborgenheid wil bieden na het verlies van haar echtgenoot. Het leven staat noodgedwongen voor veel nabestaanden vaak op zijn kop. Ze moeten en zullen zelf alle zeilen bijzetten om hun leven weer op de rit te krijgen.
Mensenmens Jetta Klijnsma zou zich niet moeten laten verleiden door de platitudes van een overspannen arbeidsethos als argumentatie om haar bezuinigingsdoelstelling te halen. Verdriet een plaats geven in je leven is heel hard werken voor nabestaanden. Die baan dient zich vanzelf wel aan als mensen daar werkelijk aan toe zijn.
In dat proces mogen we best solidair zijn door middel van een menselijke nabestaandenwet.
Klijnsma staat zonnig in het leven, maar niet alles in het leven is met een bestuurlijk zonnebankkuurtje op te lossen. Maatjesnetwerken zoals ze suggereert, kunnen zeker zinvol zijn voor nabestaanden, maar hebben vaak ook een element van willekeur. Bureaucratie zal inderdaad soms tot uitwassen leiden, maar biedt in beginsel mensen ook bescherming. Dat vangnet is iets waar je niet te lichtzinnig in mag handelen als het gaat om verwerking van verlies zoals Carola Schouten in een interview in NRC klip en klaar duidelijk maakte.

Klijnsma vindt geen meerderheid in Tweede Kamer
Na het debat dinsdag 3 april in de kamer wil de staatssecretaris de scherpe kantjes van het voorstel afhalen en naar meer maatwerk streven. Dat zal veel nabestaanden nog niet werkelijk gerust stellen.
De huidige nabestaandenwet biedt een degelijke basis.
Je weet waar je aan toe bent. Met de tijd zal je leven zich hernemen. Voor de een vindt dit al snel plaats, de ander heeft er echter gewoon veel meer tijd voor nodig.
Daar bestaat geen draaiboek voor en al helemaal geen tijdpad.
Mensen passen nooit in rekenmodellen of rationele bezuinigingsmodellen. De toename van bijvoorbeeld burn-out bij werknemers (inmiddels 1 op de 8) is een aardige indicatie dat de druk om werkend in de samenleving te participeren lang niet voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. De huidige wet is een vangnet, waar Klijnsma niet aan zou moeten willen tornen.
lees ook:Spreek nabestaanden aan op hun kracht en ondersteun ze. Open brief aan Jetta Klijnsma

Terug naar overzicht