Skip to content

DE OPLEIDING

Tijdens de opleiding krijg je een grote hoeveelheid vakkennis aangereikt. Van het aannemen, organiseren en begeleiden van een overlijden tot aan alles omtrent de nieuwe generatie betrekken bij het afscheid. Van het verzorgen van een overledene tot aan het schrijven van een In Memoriam. Alles komt in deze opleiding aan bod. Naast het aanreiken van vakkennis richt de opleiding zich vooral op het ontwikkelen van een professionele attitude en werkhouding. Door het brede team aan professionals uit de praktijk ontwikkel je jezelf als eigentijdse uitvaartbegeleider. Elke lesdag bestaat uit theorie, onderwijsleergesprekken, verwerkingsopdrachten, casuïstiek, brainstormen en verdere vormen van interactieve educatie.

Hoe ziet de Opleiding tot Uitvaartbegeleider er uit?

De Opleiding tot Uitvaartbegeleider bestaat allereerst uit 16 inspirerende lesdagen met steeds meer verdieping en verbreding:

 • Introductiedagen
 • Aannemen van uitvaarten
 • Organiseren van uitvaarten
 • Begeleiden van uitvaarten
 • Protocol & Etiquette | De taal van kleding
 • (Financiële) sturing en leidinggeven
 • Regelingen binnen uitvaartland
 • (Religieuze) rituelen en culturele gewoonten
 • Uitvaartgerelateerde taalvaardigheid
 • Spreken bij uitvaarten
 • Gespreksvoering
 • Kinderen, jongeren en jongvolwassenen
 • Ondernemen, positioneren en marketing
 • Rouw
 • Afrondingsdag

De inhoud is afgestemd en leidt voor alle competenties op van het theoretisch gedeelte van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU), breed van opzet en met continue aandacht voor de praktijk. Elke lesdag bevat voorbereidingsopdrachten en er zitten opdrachten gekoppeld aan de lesdag. Hierin besteden we veel aandacht aan persoonlijke reflectie en visieontwikkeling. Tevens zijn er toffe kennismakingsstages door het jaar heen. De opleiding sluit je af met een afrondingsopdracht.

De lesdagen van de Opleiding tot Uitvaartbegeleider vinden plaats bij onze locatie Sterrenheuvel Haarlem of Bosdrift Hilversum. Elke groep heeft het gehele opleidingsjaar les op dezelfde locatie. Hierover krijg je alle informatie op onze Oriëntatieavond of bekijk de agenda voor de nieuwe startdata.

Het lesmateriaal bestaat onder andere uit een digitale leeromgeving waarin alle benodigdheden voor de lesdagen zijn geordend. In deze leeromgeving wordt de studievoortgang bijgehouden. Tevens krijg je bij de introductiedag een boekenpakket.

(KENNISMAKINGS)STAGE

Aan hard werken is nog niemand doodgegaan, maar de juiste balans mag natuurlijk gevonden worden! In de praktijk ervaar je hoe je de opgedane kennis en inspiratie kan vertalen naar de professie binnen het uitvaartwezen. Allereerst ga je alleen en samen met medestudenten 60 uur besteden aan Kennismakingsstages door het hele land. Een dagje uitvaarten meedraaien in een crematorium. Een uitgebreide rondleiding bij een kerkelijke instelling of religieuze gemeenschap. De vakbeurs met alles over de nieuwste snufjes rondom de dood. Twee dagen mee op de bus met zorgteams. Kortom: Je wordt helemaal ondergedompeld in de wereld van en rondom uitvaarten.

Daarnaast bieden wij maatwerk als het gaat om volledige praktijkstages. In elke groep zit een variëteit aan professionals die ieder vanuit eigen ervaring start met de Opleiding tot Uitvaartbegeleider. Wanneer je al werkzaam bent als uitvaartbegeleider en de opleiding gaat volgen voor het verdiepen van de functie, stemmen wij samen af hoe het ontwikkelpad eruit gaat zien. Kom je tijdens het opleidingsjaar te werken bij een organisatie, zorgen wij gezamenlijk dat elk detail in de lesdag samen gaat vloeien met jouw nieuwe werkomgeving. Ga je aan de slag als freelancer of begin je je eigen onderneming? Met een samengesteld team van docenten gaan we de juiste stappen zetten om te gaan knallen. Voor de één is dit bij een organisatie met het keurmerk van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU), waarbij uitvaartbegeleiders geregistreerd moeten zijn bij het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Een ander werkt of komt te werken bij een organisatie zonder keurmerk. In alle gevallen bieden wij het juiste maatwerk aan om te zorgen dat jij een pure en eigentijdse uitvaartbegeleider wordt die zichzelf altijd blijft ontwikkelen!

INTERVISIE

Het écht samen ontwikkelen is wat de Academie ongelooflijk belangrijk vindt bij het vak waar het om de dood gaat. Samen met een vakdocent wordt er gebrainstormd over situaties binnen de eigen beroepservaring(en). Zo til je jezelf en elkaar elke keer weer naar een hoger niveau. In het opleidingsjaar zijn totaal 4 visiemomenten waar je je voor kunt inschrijven. Elke intervisie is met een andere vakdocent.

Door een beroep te doen op elkaars expertise staat niets meer in de weg om een eigenwijze, samenlevingsbewuste en toekomstbestendige uitvaartbegeleider te worden.

Ga jij de uitdaging aan?

“Met plezier ontwikkelen om professioneel van betekenis te kunnen zijn.”