De achterkant van internet en de dood

16 mei 2013 12:26 3d print

Internet is niet mee weg te denken uit ons bestaan. Het is een nutsvoorziening geworden die je toegang geeft tot de wereld. Google en andere zoekmachines hebben ‘dat zoeken we op’ tot een simpele handeling teruggebracht.

De toegankelijkheid tot informatie helpt echter ontegenzeggelijk veel mensen bij het vinden van de juiste informatie, om hun eigen leven en de dood vorm te geven. Dat geldt zeker als we uitgaan van het goede of gangbare gedrag van de mens. Maar kijk je verder, dan heeft het ook schaduwkanten. Steeds meer in het oog springende zaken over leven en dood, en dus emoties oproepende incidenten, hebben raakvlakken met die toegankelijkheid van internet.
fabriceer je eigen bom
  • De aanslag tijdens de marathon in Boston, werd gepleegd met bommen die gemaakt werden van een snelkookpan. Het ontwerp en de instructie was te vinden op internet.
  • Een activistische nerd in Amerika die de rol van de overheid met al zijn regels in ons leven te groot vindt, zette een ontwerp op internet om daarmee je eigen 3D pistool te printen. In no time 100.000 keer gedownload. Het geweldsmonopolie dat bij de overheid moet liggen wordt zo ondergraven en kan leiden tot uitwassen met mensen die situaties van leven en dood, naar hun eigen hand willen zetten.
  • Breivik in Noorwegen had een hele internetstrategie ontwikkeld om zijn daad voor te bereiden en te rechtvaardigen.
  • Er wordt onderzocht of de vader in Utrecht, die zelfmoord pleegde en zijn twee zoontjes waarschijnlijk om het leven heeft gebracht, niet via internet informatie verzameld heeft hoe dat te doen. De situatie lijkt namelijk een kopie van een vergelijkbare zaak in Italië.
  • Wie zelf dood wil en geen medewerking krijgt van zijn of haar omgeving kan via een zoektocht op internet tips en receptuur vinden om het zelf te regelen.
Creëer je eigen microkosmos
Het zijn voorbeelden die voor de internetrevolutie minder voor de hand lagen.

De informatie op internet stelt het individu in staat om het leven of de dood steeds makkelijker naar eigen hand te zetten en dat is niet in alle opzichten een vooruitgang. Iedereen kent ze wel, de mensen die met mobieltjes, tablets, of andere lifestyle hardware in de weer zijn. De kwaliteit van menselijke communicatie en contact kan er door verarmen. Zelfs tv kijken ‘moet’ tegenwoordig met een tweede scherm. We lijken de hele dag ingeplugd aan een sociaal netwerk, maar de vluchtigheid ervan en soms de bijna verslaafdheid, kan sommige individuen ook tot wereldvreemde zombies maken waarbij je een eigen microkosmos creëert en bevestigt krijgt, op grond van selectieve informatie in de donkere krochten van internet. In die eigen gecreëerde kosmos -met scripts ontwikkeld op basis van informatie via internet- beslissen ze als Lone Wolf, teleurgesteld in de samenleving of hun omgeving, over leven en dood van anderen met vaak rampzalige gevolgen. Achteraf reconstrueren we dan vaak waarom we dat niet hebben aan zien komen, of tijdig aan de bel hebben getrokken.

Internetloze dag?

We moeten dus niet alleen naar het nut van internet kijken in het sociale verkeer, want dat is er natuurlijk wel degelijk. De achterkant moeten we ook in ogenschouw blijven nemen, waarbij er altijd een spanningsveld zal zijn tussen individuele vrijheid en grenzen stellen. Investeren in de kwaliteit van menselijke relaties zal altijd om aandacht vragen. Een mailtje met oprechte deelneming sturen aan een nabestaande omdat we zo druk zijn, in plaats van een schouder bieden om op uit te huilen is niet hetzelfde. Misschien is een internetloze dag per maand zo gek nog niet om dat te blijven beseffen. Leven en dood zonder digitale hulpmiddelen, want in die directe relaties leer je grenzen kennen en respecteren en van betekenis voor elkaar te zijn. Als het dan maar weer niet leidt tot afkickverschijnselen en stress. Maar daar is dan op de andere dagen gelukkig wel weer een tablettestje voor te vinden op internet om dat vast te stellen.

Terug naar overzicht