Skip to content

“HET BELANGRIJKSTE IN DE MUZIEK STAAT NIET IN DE NOTEN”

Auteur: Aisha Krako Bransen
Citaat: Gustav Mahler 1860-1922, Oostenrijks componist en dirigent.

Er is niets zo zeker dat het gaat komen en tegelijkertijd niets zo ingrijpends als de dood. We weten dat het een keer gaat gebeuren, maar in hoeverre staan we stil bij wat een definitief afscheid nou echt inhoudt? In hoeverre zijn we ons bewust van de impact van de uitvaartmuziek die wordt gekozen? En wat verwachten wij hierin van de uitvaartbegeleider?
“De enige zekerheid die we hebben is dat we sterven.” Zelf mis ik wat in deze uitspraak want immers: “Daar waar verdriet is, is ook liefde.” En dit is hiermee dus ook een zekerheid. Het is heel goed te begrijpen dat we in onze cultuur een gesprek over een begrafenis of crematie en masse proberen te vermijden. De dood is zo dicht bij de samenleving, maar de eigen sterfelijkheid en van onze directe naasten zo ver weg. De gedachte dat jijzelf of iemand die zo belangrijk voor je is er zomaar niet meer kan zijn. Het is ongelooflijk belangrijk dat het afscheid aspecten bevat die volledig (h)erkend worden bij de overledene, maar tevens ervoor zorgen dat nabestaanden zodanig terugblikken dat verdergaan een goede basis heeft. Zolang er maar rust ontstaat.

Persoonlijke uitvaarten
Losbreken uit de sfeer van het geijkte is iets wat vaak wordt geroepen. Een persoonlijke uitvaart. Maar wat is dan daadwerkelijk persoonlijk? Dat is iets wat bij de nabestaanden moet blijven. Wel kan gezegd worden dat muziek een belangrijke rol speelt. Ook bij nuchter uitvaart(Neder)land. Muziek heeft een functie waar geen speld tussen te krijgen is. Het heeft een verbindende werking, al eeuwen lang. Weet jij bij een uitvaart de juiste snaar te raken?

Afscheidsmuziek
Bewuste keuzes omtrent muziek zijn zo complex. Morgen hoor je wellicht een muziekstuk die perfect past bij jouw eigen afscheid. Je hoort toch nog geregeld iemand zeggen dat dit muziekstuk wel gedraaid mag worden op zijn/haar uitvaart. Maar het blijft bij het uitspreken hiervan. Maak een Spotifylijstje, ga het gesprek aan en diep muziek uit. Tijd voor lef, openheid en bewustzijn dat het gesprek hierover aangaan wel degelijk nooit vergeten mag worden. En dat hoeven geen specifieke nummers te zijn, maar wel jouw verhaal in de muziek die passend is. Dan is elke keuze door je nabestaanden meer dan bewust.

En ken je dat gevoel van een liveconcert? Omvergeblazen worden door een prachtig pianospel of het fantastische stemgeluid van een singer-songwriter? Livemuziek bij een afscheid kan ongelooflijk het verschil maken. Want ook dit kan maar één keer…